Tribina kao podrška negovateljima obolelih od Alchajmerove bolesti

Objavljeno: 26 Nov 2018

Tribina  kao podrška negovateljima obolelih od Alchajmerove bolesti width=

Nastavljajući aktivnosti Mreže u osnivanju  za podršku i pomoć porodicama obolelih od demencije, socijalni partneri Volonterski servis Zvezdara, „Hleb života“ i „Okrilje“ u utorak 20.11. u GO Zvezdara organizovali su edukaciju na temu „Pomoć negovateljima obolelih od Alchajmerove bolesti“.

Edukator je bila dr. Ljubica Vidić, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje i predsednica Udruženja za pomoć starijim osobama sa mentalnim poremećajima DESTIGMA.

Skup je bio namenjen kako profesionalcima tako i porodicama obolelih od demencije. U prvom delu dr. Vidic je na jednostavan način izložila osnovne informacije o ranim simptomima, tipovima i lečenju ove opake bolesti. Sa posebnim akcentom na to šta možemo da učinimo kako bi smo smanjili potencijalni rizik od nastanka demencije(čuvati svoje srce, fizička aktivnost, vežbanje mozga,pravilna ishrana, društvena aktivnost…).

U drugom delu skupa dat je prostor i mogućnost neposrednog razgovora izmedju članova porodica i dr. Vidić. Članovi porodica su postavljali konkretna pitanja, iznosili svoja osećanja iz ugla negovatelja, dileme oko načina reagovanja tj. postupanja u nekoj konkretnoj situaciji.

Dobili su konkretne odgovore, savete za pojedine situacije. To je bilo izuzetno značajno i korisno za članove porodica i spontano su iskazivali zahvalnost na pruženoj mogućnosti da nešto više saznaju, neskrivajući svoje emocije.

Svi učesnici skupa su dobili odgovarajući informativni materijal i simbolične poklone u vidu magneta sa porukama o starenju.